2008. március 13., csütörtök

Pocky

POCKY

A pocky (ejtsd: pokki) egy Japán rágcsálnivaló, az Ezaki Glico Cég találta ki Japánban. Elöszőr 1965-ben adtak el pockyt, ez egy kekszrúdból állt, ami csokival volt bevonva. A pocky hamarosan népszerűvé vált a japán fiatalok körében és két éven belül 30 billió yen-t profitáltak belőle. A pocky elnevezés a pocky hangjából származik, amikor beleharapsz, az olyan, mintha reccsene, a pocky szó szabadfordításban reccsenést jelent, innen kapta a nevét. A sima csokis változatot 1971-ben a mandulás követte, majd 1977-ben az epres látott napvilágot. Napjainkban az elképzelhető összes változatban kapható: tejes, krémes, zöld teás, kókuszos. Érdekességként kapható "Decorer Pocky", mely színes cukorkákkal van beszórva (vagy egyébbel), illetve "Men's Pocky", mely sötétebb, étcsokival kapható.

A pocky igazán népszerű Japánban. A bárokban néha pocky-t szolgálnak fel jeges vízzel. Illetve a pocky megtalálható még a környező országokban is, Kelet Ázsiában, Kínában, Dél Koreában, ahol a hasonló Pepero nevű snack hódít a boltokban. Európában is megvetette a lábát a pocky. Itt Mikado néven találhatjuk meg. Illetve az Egyesült Államokban, Egyesült Királyságban, és Kanadában Ázsiai szupermarketekben találhatjuk meg. Malayziában a Pocky új nevet kapott, itt Rocky a neve. Japánon kívül a pocky rendkívül népszerű az anime fanok körében is, ugyanis az animékben gyakran láthatunk pockyt rágcsáló főhősőket (lsd.: Gravitation Shuuichi).

Pocky a pop kúltúrában:
- A Superchunk, akik egy Amerikai rock banda egyik lemezüket így nevezték el: No Pocky for Kitty,
- Ze Frank a The Show műsorvezetője köztudtottan nagy Man's Pocky fogyasztó,
- A videó játékok közül a Trauma Center-ben szereplő Dr. Derek Stiles és Angie Thompson visszatérve Japánból pocky-t hoznak magukkal,
- Egy filmben, a The Fast and the Furious: Tokyo Drift-ben láthatjuk, ahogyan Han a pocky-ból eszik egy darabot,
- November 11.-e hivatalosan a "Pocky Day",
- Illetve találhatunk egy utalást a pocky-ra a Steve Napierski által alkotott Dueling Analogs-ban (képregény).

A Pocky ízei:
A népszerű Pocky-k általában csoki, eper és mandulás bevonatot tartalmaznak. De találhatunk szezonális pocky-kat is, mint például méz (tavasszal), kiwi és mangó (nyáron). Különféle régiókban különféle pockykat találhatunk, például: szőlő (Nagano), Yübari dinnye (Hokkaidó), óriás mikan (mandarin, Kyushu), azuki bab (Kyoto), Kobe bor (Kobe). Pocky-k találhatóak még banán, kávé, karamel, angol tejes tea, dinnye, méz és tej, krémsajt, bogyó, édes burgonya, kókusz, crush (ropogós csokiba mártott pocky), ananász, tök, pizza, mogyoró ízekben. Néha különleges Decorer Pocky-kat is piacra dobnak, melyeknek díszítése lehet: kurogoma (fekete szezám), kinako (szójabab liszt), zöld tea. A Pretz piacra dobott olyan pocky-kat is, amelyek paradicsom és saláta ízesítésben kaphatók. Sőt! Még olyan pocky is van, amelyik Bundáskenyér ízesítésű.

Fordítás: Mary Alice Remsie
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Pocky

Nincsenek megjegyzések: